ADS

Monday, August 29, 2016

Limau Kasturi



Limau kasturi atau nama saintifiknya citrus microcarpa adalah tanaman dari famili Rutaceae. Pokok ini banyak di tanam di negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Filipina, indonesia dan Thailand. Limau kasturi juga dikenali dengan nama calamodin orange, calamansi, acid orange, limau sambal, limau cuit, musk lime dan bugarom. Pokok limau kasturi adalah pokok renek yang mampu mencecah ketinggian sehingga 3-6 meter dan mempunyai dahan sederhana rimbun. Pokok ini sesuai ditanam di tanah yang agak liat dan tidak terlalu poros. 


Daun kasturi berwarna hijau tua dan berbentuk bujur

Bunga pokok Limau Kasturi
Ia boleh dibiakkan melalui biji benih, keratan batang atau tut. Namun pokok lebih cepat berbuah jika ditanam melalui pembiakan secara tut atau tampang. Daunnya berwarna hijau gelap. Buah limau kasturi berwarna hijau gelap dan bertukar menjadi kuning apabila masak. Isinya berwarna kuning jingga serta rasa buahnya agak masam dan sedikit manis apabila masak. 

Sunday, August 28, 2016

Pokok Keladi Hiasan Cantik Namun Beracun


Kami menerima 2 batang pokok keladi dari genus Aglaonema, famili Araceae dari makcik kami 'Mak Long'. Pokok keladi yang dikenali sebagai 'Chinese evergreen' berasal dari benua Asia dan New Guinea. Pokok ini mudah dijaga kerana tidak memerlukan sinaran cahaya matahari yang banyak dan kelembapan yang tinggi. Habitat asalnya adalah di kawasan lembab dan agak berpaya. Ia dapat hidup dengan baik di medium poros dan kawasan yang mempunyai saliran baik. 


Aglaonema brevispathum

Pokok chinese evergreen  boleh mencapai ketinggian sehingga 150cm bergantung kepada spesiesnya. Daunya berbentuk pelepah dan runcing dihujungnya. Pokok ini mempunyai sistem akar serabut serta batang tidak berkayu. Secara amnya, bunga chinese evergreen berwarna putih dan kecil.




Keselamatan
Pokok ini mengeluarkan getah yang menyebabkan kegatalan dan beracun jika tersentuh bahagian pokoknya seperti batang, daun dan ubinya dipotong. Oleh itu, beberapa keselamatan perlu diambil antaranya: 

1. Pamerkan pokok itu di kawasan yang tinggi dan jauh dari tempat lalu lalang untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

2. Pakai sarung tangan ketika memotong batang daun atau ubinya. Jika terkena getahnya, segera basuh dengan air yang banyak. JIka termakan dan sebagainya, segeralah berjumpa doktor untuk mendapat rawatan lanjut.

Penjagaan
1. Siram medium tanaman dua kali sehari pada hari panas bagi mengekalkan kelembapan medium. Namun elakkan air bertakung dalam medium tanaman agar akarnya tidak membusuk.

2.Baja organik seperti najis ayam adalah terbaik. Elakkan menggunakan baja biji yang boleh melecurkan perdu atau dedaunnya.





Saturday, August 27, 2016

Kubis Cina Gulung

Hari ini kami menikmati kubis cina gulung berintikan daging dan sayur-sayuran. Ia adalah masakan cina dan boleh dinikmati sebagai hidangan sampingan ketika makan tengah hari. Masakan cina banyak menggunakan teknik merebus, mencelur dan mengukus. 


Kubis Cina gulung
Resepi Kubis Cina Gulung

Bahan-Bahan

Kubis cina (dikukus/ steamed)

Inti

Daging hancur
1 lobak merah (dihirs nipis)
3 batang celery (potong kecil-kecil)
1 biji kentang  (potong dadu)
setengah bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
2 susu besar bbq sos
2 sudu tomato sos
sedikit garam sebagai perisa

Cara-cara

1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Seterusnya masukkan kentang dan masak sehingga empuk.

2. Kemudian masukkan celery dan sedikit air. setelah celery lembut, masukkan lobak merah dan daging hancur. Perisakan dengan sedikit garam, bbq sos dan sos tomato. Masak sehingga semua bahan empuk dan masak.

3. Setelah intinya sejuk, letakkannya di atas kobis cina yang telah dikukus dan gulungkan. Hidangan boleh dinikmati bersama-sama sos atau dimakan begitu sahaja. 


UPDATE: Buah Cili Semakin Besar


Pokok cili yang berjaya membesar dengan sihat

Pengalaman pertama menanam pokok cili merah di halaman rumah memberi kami pengalaman yang amat mengujakan. Setelah banyak percubaan penanaman dilakukan namun hasilnya tidak menjadi. Anak-anak pokok diserang penyakit layu pucuk, lecur ketika kepanasan, pokok mati kelayuan dan sebagainya. Anak-anak pokok yang berpenyakit dicabut dan terus dibuang agar tidak menjangkiti pokok yang sihat. Hanya tinggal satu pokok cili sahaja yang sihat dan tidak menunjukkan tanda-tanda berpenyakit.

Anak pokok cili yang terpaksa dibuang setelah dijangkiti penyakit layu pucuk

Sunday, August 14, 2016

Ahli Baru Azza


Nama saya embun. Kakak zayana namakan saya embun sebab mata saya kuning dan jernih macam embun. Saya duduk diam je dalam sangkar. 

Hari ni kakak zayana amik embun dari Mama Sahura.
Saya baru lepas makan sekarang saya nak main
dengan kakak Zayana dan kakak Alisya

Friday, August 12, 2016

Pokok Tin: Kaedah Tanaman dan Pembajaan



Pokok Tin saya yang disemai melalui biji benih.
Buah Tin atau nama saintifiknya Ficus carica dari keluarga Moraceae dipercayai berasal dari Asia Barat dan telah ditanam sejak 5,000 tahun dahulu. Walaupun berasal dari kawasan beriklim panas kering sekitar Mediteranean, namun pokok ini juga didapati boleh menyesuaikan diri di kawasan tanah tinggi antara 800 hingga 1,800 meter dari aras laut. Kawasan paling ideal untuk tanaman buah tin adalah di kawasan kering dan separa kering serta mempunyai sistem pengairan yang sempurna. Pokok tin boleh hidup di tanah berpasir, lom berpasir, tanah liat, pasir halus, dan juga tanah batu kapur. Apa yang penting akar pokok tin tidak boleh terendam (waterlogged) dan tidak sesuai ditanam di kawasan tanah berasid.

Thursday, August 4, 2016

Pemasuan Semula Cili Merah


Pemasuan semula atau re-potting adalah satu kaedah untuk menukarkan media tanaman di dalam pasu atau bekas tanaman ke dalam pasu yang lebih besar dengan menggunakan media baru. Tujuan utama pemasuan semula ialah:

1. Membekalkan media baru yang mengandungi lebih banyak nutrien tumbuhan.
2. Membekalkan lebih ruang untuk perkembangan akar pokok.
3. Memperbaiki sistem saliran dan pengudaraan dalam medium penanaman.

Tuesday, August 2, 2016

UPDATE: Cili Merah dah berbuah!!


Masalah:
Pokok cili kami tidak mengeluarkan buah kerana tiada agen pendebungaan memandangkan kami tinggal di rumah pangsa. Pokok  cili hanya berbunga sahaja kemudian gugur. Walaupun siraman dua kali sehari dan baja seminggu sekali.

Penyelesaian:
Kami melakukan pendebungaan manual iaitu dengan menggeselkan kedua-dua bunga (bahagian depan bunga). Alhamdulillah nampaknya usaha kami berhasil. Pokok cili mula kelihatan seperti berbuah. Kami berharap buahnya menjadi. 

Cara menanam dan penjagaan: Klik di sini

Monday, August 1, 2016

Taman Rekreasi Permai


Hari minggu yang lalu, kami trekking menggelilingi Taman Rekreasi Permai, Selangor Darul Ehsan. Taman Rekreasi ini terletak di Taman Tasik Shah Alam yang seluas 43 hektar. Tasik ini terdiri dari 3 buah tasik buatan iaitu tasik barat, tasik timur dan tasik sentral. Tasik di bahagian barat dinamakan Taman Rekreasi Permai, dibahagian timur dikenali sebagai Taman Rekreasi Raja Lumu  dan sementara tasik bahagian sentral di panggil Taman Rekreasi Indah. 




Lokasi Taman Rekreasi Permai

Sunday, July 31, 2016

My Ninja!!



   
Kejohanan Taekwondo antara sekolah-sekolah Negeri Selangor 2016
dan
7th Kroyo National Taekwondo Circuit 2016 - 2nd Leg

Tempat: Kompleks Sukan Negara Panasonic, Shah Alam


Sekitar persiapan sebelum berlangsungnya kejohanan Taekwondo
Zaim memenangi tempat keempat serta membawa pulang medal dan sijil
Zayana memenangi tempat ketika serta membawa pulang medal dan sijil
Mama dan Didi sangat berbangga dengan pencapaian Zaim dan Zayana. Tahun depan usaha lagi!! Good Job!! 

Tahiniah pada peserta Circuit yang berjaya!! Terima Kasih
di atas tunjuk ajar Sir Sharizman serta cikgu dan sir dari  Kroyo Klang
Big Supporter

Thursday, July 28, 2016

Seni Mengimbangi Batu (Rock Balancing)

By: Zaireen Photography
Percubaan membuat Rock Balancing ketika di
Air Terjun Sungai Chiling

Seni mengimbangi batu atau Rock Balancing adalah satu seni persembahan susunan batu yang unik. Seni ini memerlukan kesabaran dan daya fokus yang tinggi kerana bukan mudah untuk mencari titik graviti setiap batu tersebut agar tidak terjatuh. Setiap susunan batu ini mempunyai maksud yang tersendiri yang ingin disampaikan oleh penciptanya. 

Salah seorang Rock Balancer yang terkenal ialah Michael Grab. Menurut beliau, Perkara asas di dalam Rock Balancing secara fizikal adalah mencari titik 'tripod' iaitu titik di mana batu itu boleh berdiri sendiri secara melintang, menegak atau mengikut daya kreativiti penciptanya. Anda boleh merasakannya apabila batu yang disusun itu berdiri dengan kukuh dan seimbang seolah-olah 'klik' antara satu sama lain. (sumber: gravityglue.com)


Wednesday, July 27, 2016

Sambutan Hari Raya Khim Family


Ninja Saya


3 hari lagi sebelum bermulanya
2nd leg, 7th National Kroyo Circuit Taekwando Championship 2016 dan
Kejohanan Taekwando (WTF) Kroyo antara sekolah-sekolah Negeri Selangor 2016

Sesi Latihan setiap malam sabtu. Gambatte!!


Saturday, July 23, 2016

Keistimewaan Pokok Periuk Kera

Periuk Kera mempunyai banyak keistimewaan yang tersendiri. Antaranya: 

1. Sebagai pokok hiasan di halaman rumah


Pokok Periuk Kera juga boleh dijadikan tanaman hiasan kerana keunikan dan kecantikan pokok ini. Selalunya pokok Periuk Kera digantung di sudut-sudut pagola atau taman untuk memberi impak 'hijau' atau 'lembut'. Cara penjagaannya juga mudah dan tidak perlu dibaja kerana sumber nutriennya adalah dari serangga. 




Friday, July 22, 2016

Pokok Karnivor!!


Periuk kera yang ditemui ketika hiking ke Air Terjun Sungai Chiling

Pokok periuk kera atau nama saintifiknya Nepenthes spp adalah tumbuhan karnivor yang tumbuh di tanah-tanah yang berasid seperti paya gabus, hutan karangas, hutan dipterocarp bercampur, gunung batu kapur, Hutan Submontane dan Hutan montane (Hutan pergunungan). Namun ada juga periuk kera yang merupakan epifit. Epifit adalah tumbuhan yang tumbuh dengan cara menumpang pada tumbuhan lain sebagai tempat hidupnya. Boleh ditemui di Semenanjung Malaysia, Borneo, Indonesia, Filipina, Thailand, vietnam, Australia dan Sri Lanka. Terdapat kira-kira 140 spesies periuk kera yang dikenalpasti di dunia. 

Thursday, July 21, 2016

Projek 11: Menanam Kemunting Cina dari keratan batang



Kami cuba menanam pokok Kemunting Cina daripada keratan batang. Keratan yang dipetik direndam dahulu dalam air untuk beberapa hari sebelum di tanam dalam pasu.


Keratan di tanam pada 13 Jun 2016. Bunganya gugur 
keesokan harinya

Pokok Kemunting CIna bertambah tinggi dan berbunga.
Ditanam dalam polibeg hitam di atas tu. 


UPDATE: Pokok Tin


 Percubaan

1. Kami letak tanah lagi di dalam kedua-dua pasu pokok tin kerana dapati tanah sebelum ini terlalu sedikit dari tutorial2 yang kami lihat. Kami menggunakan media campuran cocopeat dan tanah merah dan top soil. pertumbuhan pokok semakin cepat. 

2. Pemberian baja organik 2 minggu sekali.

Kami masih lagi mempelajari cara-cara penjagaan pokok tin dari A to Z. Kami berharap kami akan berjaya. Insya Allah, kami akan repotting pokok Tin ke dalam pasu yang lebih besar. 

Tumbuh satu batang di batang utama





Pertama kali anak pokok diterima. Sila klik di sini




Tuesday, July 19, 2016

UPDATE: Perkembangan Pokok Kurma





Jun 2016, salah satu pokok kurma kami mula tumbuh daun yang ketiga. Walaupun mengambil masa yang lama, kami tidak sabar menunggu perkembangan yang seterusnya. 

Monday, July 18, 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Khim Family



Family is like branches on a tree,
We all grow in different directions,
But our roots remain as one.



No Family is perfect..
We argue, we fight, 
We even stop talking to each other at times,
But in the end, family is family...
The love will always be there

Family are like fudge.. mostly sweet with a few nuts
The Khims
After a few retake... this the best
OHANA.. means Family.. 
FAMILY mean nobody gets left behind or forgotten
Siblings: A combination of a best friend and a pain in the neck,
they might be the most annoying people around you but you
still love them endlessly

Acara mengemas dapur

Sunday, July 17, 2016

Berenang Bersama Ikan Kelah!!

Pada hujung minggu yang lepas, kami telah bercuti ke Air Terjun Sungai Chilling yang terletak di Kuala Kubu Bharu. Air Terjun Sungai Chilling bukan sahaja  terkenal dengan aliran sungai yang jernih, malah ia adalah santuari beribu ikan Kelah Hijau dan ikan Lampan. Sebelum ini kami telah ke Santuari Sungai Chilling pada Mac 2016 yang lalu. Boleh baca di sini. Kami tiba di sana dengan menaiki kereta dari Shah Alam tepat pukul 9.30 pagi. Santuari Sungai Chilling terletak kira-kira 10 minit perjalanan dari Empangan Kuala Kubu Bharu. Kawasan meletakkan kenderaan adalah terhad namun pengunjung dibenarkan pakir di bahu jalan. Santuari Ikan Sungai Chiling di buka setiap Jumaat, Sabtu & Ahad sahaja bermula jam 8.00 pagi sehingga 6.00 petang. 



Perjalanan dari pintu masuk ke tapak perkhemahan kira-kira 500 meter

Sebelum kami meneruskan perjalanan kami ke air terjun, kami perlu mendaftar di Pejabat Santuari dengan bayaran masuk sebanyak RM1.00 seorang serta deposit RM3.00 bagi setiap bekas makanan. Sungai Chiling telah digazetkan oleh Kerajaan Negeri Selangor sebagai lokasi terpelihara dan pengunjung dilarang memancing atau menangkap ikan. Pengunjung yang didapati bersalah akan didenda.  Antara kemudahan asas yang disediakan seperti surau, tandas, gerai makanan dan tapak perkhemahan. Bagi pengunjung yang ingin berkhemah, pengunjung boleh menyewa khemah dari pejabat santuari dengan bayaran sebanyak RM4.00 setiap seorang. 



Setiap pengunjung perlu 'declared' barang yang dibawa di Pejabat Santuari.
Semua sampah perlu dibawa keluar untuk menjaga kebersihan kawasan sungai

UPDATE: Pokok Tetulang



Setelah lama menunggu tanpa berputus asa, akhirnya keratan pokok tetulang ini memberi kami harapan baru. Pagi ini, kami terperanjat melihat keratan anggur ini mengeluarkan pucuk baru setelah 3 bulan lamanya. 



Artikel mengenai keratan Pokok Tetulang baca di sini.

Monday, July 11, 2016

Tradisi Menganyam Ketupat

Dengan cermat ibu mertuaku meraut sehelai daun kelapa muda dan dibahagi kepada dua sebelum daun kelapa muda itu dililit pada kedua-dua tangan. Daun kelapa muda yang dililit di kedua-dua belah tangan mula dianyam sehingga membentuk kelongsong yang seakan-akan berbentuk bawang. Ibu mertuaku mengambil masa kira-kira 5 minit untuk menghasilkan sebiji kelongsong ketupat. 

Zaman dahulu tidak sama dengan zaman kanak-kanak sekarang yang hidup dalam serba moden.  Kebanyakan kanak-kanak pada zaman itu mempelajari anyaman ketupat daripada ibu atau nenek mereka. Ibu mertuaku pernah bercerita, pada mula-mula mempelajari seni anyaman ketupat, dia mengambil masa yang agak lama untuk betul-betul mahir menganyam ketupat. Malah ibu mertuaku memberitahu ketupat bawang dan ketupat sate adalah dua jenis ketupat yang paling mudah dianyam. Kemahirannya menganyam ketupat diturunkan kepada anak-anaknya. Suamiku juga pandai menganyam ketupat dan menjadi tugasnya saban tahun menjelang Hari Raya. 


Sunday, July 10, 2016

UPDATE: Siraman Secara Rendaman

UPDATE: Setelah pulang bercuti, pokok kami yang diletakkan sekeliling DIY secara rendaman masih segar dan tidak layu. Air di dalam bekas habis 'diminum' oleh beberapa pokok. 


Keadaan pokok setelah 5 hari

Ini merupakan kali pertama kami melakukan DIY ini. Dengan bahan-bahan yang ada kami mencuba melakukan yang terbaik. Syukur alhamdulillah pokok-pokok kami masih bertahan selama 5 hari. Maklumat lanjut mengenai cara-cara membuat SIraman Secara Rendaman, sila klik di sini

DIY Siraman Secara Rendaman

Satu lagi cara siraman yang kami gunakan ketika cuti Hari Raya iaitu Siraman Secara Rendaman. Kaedah ini juga merupakan cara yang mudah dan murah. Disamping itu dapat menggunasemula (repurposed) bahan-bahan terbuang.

Bahan-bahan yang diperlukan

1. Bekas untuk meletakkan air
2 Kain yang menyerap air (Saya menggunakan tali mop)
3. Gunting
4. Air

Langkah-langkah:

1. Siram dahulu tanaman anda supaya tanah di dalam pasu menjadi tepu dengan air supaya air di dalam bekas tidak cepat kering.

2. Rendam kain di dalam air. Seterusnya, hujung kain diletakkan di dalam air dan satu lagi hujung di tanam dalam pasu. Air di dalam bekas akan diserap perlahan-lahan.  Saya tidak mempunyai bekas dan ruang yang besar (Saya tinggal di Apartment), oleh itu, saya hanya menggunakan satu sumber saja. Selamat Mencuba


  




UPDATE terkini setelah 5 hari. Klik di sini

Saturday, July 9, 2016

Ketupat



Pada amnya ketupat berasal dari pelbagai budaya di Asia Tenggara. Ketupat menjadi sajian utama ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri untuk meraikan kemenangan umat Islam menahan hawa nafsu selepas sebulan berpuasa. Ketupat dihidangkan bersama-sama rendang, dendeng, masak lodeh dan sambal goreng.  Selain di Malaysia, ketupat juga boleh ditemui di Indonesia, Brunei, Singapura dan Filipina. Nama lain ketupat adalah Kupat Tahu (Sunda), Tipat (Bali) Katupat Kandangan (Banjar), Kupat (Jawa, Indonesia), Bugnoy (Filipina) dan Ketupat (Brunei).

Sejarah Ketupat

Pada ketika dulu, Sunan Kalijaga memperkenalkan ketupat pada masyarakat jawa. Beliau telah memperkenalkan dua Bakda Lebaran dan Bakda Kupat. Bakda bermaksud sesudah mengikut Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI). Bakda Lebaran pula bermaksud Hari Raya Aidifitri. Bakda Kupat dimulakan seminggu sesudah Lebaran. Pada ketika itu, penduduk di tanah Jawa menganyam ketupat dari daun kelapa muda. Setelah selesai di masak, ketupat tersebut dihantar ke kerabat lebih tua yang dipanggil ngejot. Amalan ini menjadi sebuah lambang kebersamaan. Masyarakat Jawa di Bagan, Batu Pahat (di kampung ibu saya) masih lagi mengamalkan tradisi menghantar ketupat dan lauk-lauk kepada jiran tetangga atau lebih dikenali dengan panggilan munjung.


UPDATE: DIY Siraman secara Tirisan

Setelah pulang bercuti, hati ini berdebar-debar mengenangkan nasib pokok-pokok kesayangan yang ditinggalkan. Hanya berharapkan air yang ditinggalkan atau hujan turun membasahi kawasan kediaman. 

Hati menjadi tenang apabila melihat  pokok kesayangan masih lagi segar dan air di dalam botol habis 'diminum'. Namun ada juga dua botol yang tidak menjadi.. namun pokok tetap kelihatan segar dan tidak layu. Ini merupakan pertama kali kami mencuba DIY ini. Masih ada kekurangan yang perlu dibaiki. Kami dapati lubang yang dibuat ditutupi tanah maka airnya tidak dapat mengalir keluar. 



Setelah 5 hari ditinggalkan.



Botol di Pokok Pandan tidak menjadi
Ingin maklumat lanjut cara-cara membuat DIY Siraman secara Tirisan sila ke link ini. 

Monday, July 4, 2016

DIY Siraman Secara Tirisan

Moga pokok kami dapat bertahan sehingga kami pulang



Kami berasa risau apabila ingin pulang ke kampung di musim perayaan Hari Raya Aidilfitri kerana terpaksa meninggalkan tanaman selama 5 hari. Kami cuba membuat Sistem Pengairan Secara Tirisan. Kaedah ini merupakan penyelesaian yang murah disamping dapat recycle bahan-bahan terbuang.

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Botol kosong
2. pisau

Langkah-langkah
1. Pertama sekali, siram tanaman anda supaya tanah di dalam pasu menjadi tepu dengan air supaya botol siraman tidak cepat kosong.

2. Ambil penutup botol dan tebuk penutup dengan menggunakan pisau atau paku tekan. Buat lubang yang kecil supaya air tidak cepat habis meresap ke dalam air. Kemudian isi air ke dalam plastik botol tersebut dan tutupkan dengan penutup tersebut.

3. Korek tanah dalam pasu dan tanam botol plastik tersebut secara terbalik.



Update terkini setelah 5 hari. Klik di link ini.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...