ADS

Saturday, August 27, 2016

Kubis Cina Gulung

Hari ini kami menikmati kubis cina gulung berintikan daging dan sayur-sayuran. Ia adalah masakan cina dan boleh dinikmati sebagai hidangan sampingan ketika makan tengah hari. Masakan cina banyak menggunakan teknik merebus, mencelur dan mengukus. 


Kubis Cina gulung
Resepi Kubis Cina Gulung

Bahan-Bahan

Kubis cina (dikukus/ steamed)

Inti

Daging hancur
1 lobak merah (dihirs nipis)
3 batang celery (potong kecil-kecil)
1 biji kentang  (potong dadu)
setengah bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
2 susu besar bbq sos
2 sudu tomato sos
sedikit garam sebagai perisa

Cara-cara

1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Seterusnya masukkan kentang dan masak sehingga empuk.

2. Kemudian masukkan celery dan sedikit air. setelah celery lembut, masukkan lobak merah dan daging hancur. Perisakan dengan sedikit garam, bbq sos dan sos tomato. Masak sehingga semua bahan empuk dan masak.

3. Setelah intinya sejuk, letakkannya di atas kobis cina yang telah dikukus dan gulungkan. Hidangan boleh dinikmati bersama-sama sos atau dimakan begitu sahaja. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...