ADS

Monday, June 1, 2020

Creamy Butter Prawn With Egg Floss



Bahan-Bahan
500gm Udang saiz besar
2 Sudu besar butter
Sedikit minyak
Segenggam daun kari
1 cawan susu cair
5 biji cili padi yang dihiris (tambah jika ingin pedas)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
Setengah bawang besar (tumbuk)
2 biji telur kuning (dipukul)
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan butter di dalam kuali. Tuang telur kuning di atas penapis agar telur yang masuk ke dalam kuali nipis dan halus. Sementara itu, telur dalam kuali dikacau dengan laju.

Letakkan garam dan gula secukup rasa



Toskan dan tekan telur tersebut untuk mengurangkan lebihan minyak
Egg Floss yang terhasil

2. Kemudian, dengan menggunakan kuali yang sama, goreng udang yang telah diperisa dengan garam dan kunyit. Angkat dan ketepikan.

3. Akhir sekali, dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang yang telah ditumbuk sehingga wangi. Masukkan daun kari dan cili api. 

4. Apabila daun agak layu, masukkan susu cair. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan udang yang telah digoreng tadi ke dalam kuali. Gaulkan sebati dan angkat.


Letakkan Egg Floss di atas butter prawn sebagai hiasan. Selamat menjamu selera!!






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...