ADS

Sunday, July 17, 2016

UPDATE: Pokok Tetulang



Setelah lama menunggu tanpa berputus asa, akhirnya keratan pokok tetulang ini memberi kami harapan baru. Pagi ini, kami terperanjat melihat keratan anggur ini mengeluarkan pucuk baru setelah 3 bulan lamanya. 



Artikel mengenai keratan Pokok Tetulang baca di sini.

Monday, July 11, 2016

Tradisi Menganyam Ketupat

Dengan cermat ibu mertuaku meraut sehelai daun kelapa muda dan dibahagi kepada dua sebelum daun kelapa muda itu dililit pada kedua-dua tangan. Daun kelapa muda yang dililit di kedua-dua belah tangan mula dianyam sehingga membentuk kelongsong yang seakan-akan berbentuk bawang. Ibu mertuaku mengambil masa kira-kira 5 minit untuk menghasilkan sebiji kelongsong ketupat. 

Zaman dahulu tidak sama dengan zaman kanak-kanak sekarang yang hidup dalam serba moden.  Kebanyakan kanak-kanak pada zaman itu mempelajari anyaman ketupat daripada ibu atau nenek mereka. Ibu mertuaku pernah bercerita, pada mula-mula mempelajari seni anyaman ketupat, dia mengambil masa yang agak lama untuk betul-betul mahir menganyam ketupat. Malah ibu mertuaku memberitahu ketupat bawang dan ketupat sate adalah dua jenis ketupat yang paling mudah dianyam. Kemahirannya menganyam ketupat diturunkan kepada anak-anaknya. Suamiku juga pandai menganyam ketupat dan menjadi tugasnya saban tahun menjelang Hari Raya. 


Sunday, July 10, 2016

UPDATE: Siraman Secara Rendaman

UPDATE: Setelah pulang bercuti, pokok kami yang diletakkan sekeliling DIY secara rendaman masih segar dan tidak layu. Air di dalam bekas habis 'diminum' oleh beberapa pokok. 


Keadaan pokok setelah 5 hari

Ini merupakan kali pertama kami melakukan DIY ini. Dengan bahan-bahan yang ada kami mencuba melakukan yang terbaik. Syukur alhamdulillah pokok-pokok kami masih bertahan selama 5 hari. Maklumat lanjut mengenai cara-cara membuat SIraman Secara Rendaman, sila klik di sini

DIY Siraman Secara Rendaman

Satu lagi cara siraman yang kami gunakan ketika cuti Hari Raya iaitu Siraman Secara Rendaman. Kaedah ini juga merupakan cara yang mudah dan murah. Disamping itu dapat menggunasemula (repurposed) bahan-bahan terbuang.

Bahan-bahan yang diperlukan

1. Bekas untuk meletakkan air
2 Kain yang menyerap air (Saya menggunakan tali mop)
3. Gunting
4. Air

Langkah-langkah:

1. Siram dahulu tanaman anda supaya tanah di dalam pasu menjadi tepu dengan air supaya air di dalam bekas tidak cepat kering.

2. Rendam kain di dalam air. Seterusnya, hujung kain diletakkan di dalam air dan satu lagi hujung di tanam dalam pasu. Air di dalam bekas akan diserap perlahan-lahan.  Saya tidak mempunyai bekas dan ruang yang besar (Saya tinggal di Apartment), oleh itu, saya hanya menggunakan satu sumber saja. Selamat Mencuba


  




UPDATE terkini setelah 5 hari. Klik di sini

Saturday, July 9, 2016

Ketupat



Pada amnya ketupat berasal dari pelbagai budaya di Asia Tenggara. Ketupat menjadi sajian utama ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri untuk meraikan kemenangan umat Islam menahan hawa nafsu selepas sebulan berpuasa. Ketupat dihidangkan bersama-sama rendang, dendeng, masak lodeh dan sambal goreng.  Selain di Malaysia, ketupat juga boleh ditemui di Indonesia, Brunei, Singapura dan Filipina. Nama lain ketupat adalah Kupat Tahu (Sunda), Tipat (Bali) Katupat Kandangan (Banjar), Kupat (Jawa, Indonesia), Bugnoy (Filipina) dan Ketupat (Brunei).

Sejarah Ketupat

Pada ketika dulu, Sunan Kalijaga memperkenalkan ketupat pada masyarakat jawa. Beliau telah memperkenalkan dua Bakda Lebaran dan Bakda Kupat. Bakda bermaksud sesudah mengikut Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI). Bakda Lebaran pula bermaksud Hari Raya Aidifitri. Bakda Kupat dimulakan seminggu sesudah Lebaran. Pada ketika itu, penduduk di tanah Jawa menganyam ketupat dari daun kelapa muda. Setelah selesai di masak, ketupat tersebut dihantar ke kerabat lebih tua yang dipanggil ngejot. Amalan ini menjadi sebuah lambang kebersamaan. Masyarakat Jawa di Bagan, Batu Pahat (di kampung ibu saya) masih lagi mengamalkan tradisi menghantar ketupat dan lauk-lauk kepada jiran tetangga atau lebih dikenali dengan panggilan munjung.


UPDATE: DIY Siraman secara Tirisan

Setelah pulang bercuti, hati ini berdebar-debar mengenangkan nasib pokok-pokok kesayangan yang ditinggalkan. Hanya berharapkan air yang ditinggalkan atau hujan turun membasahi kawasan kediaman. 

Hati menjadi tenang apabila melihat  pokok kesayangan masih lagi segar dan air di dalam botol habis 'diminum'. Namun ada juga dua botol yang tidak menjadi.. namun pokok tetap kelihatan segar dan tidak layu. Ini merupakan pertama kali kami mencuba DIY ini. Masih ada kekurangan yang perlu dibaiki. Kami dapati lubang yang dibuat ditutupi tanah maka airnya tidak dapat mengalir keluar. 



Setelah 5 hari ditinggalkan.



Botol di Pokok Pandan tidak menjadi
Ingin maklumat lanjut cara-cara membuat DIY Siraman secara Tirisan sila ke link ini. 

Monday, July 4, 2016

DIY Siraman Secara Tirisan

Moga pokok kami dapat bertahan sehingga kami pulang



Kami berasa risau apabila ingin pulang ke kampung di musim perayaan Hari Raya Aidilfitri kerana terpaksa meninggalkan tanaman selama 5 hari. Kami cuba membuat Sistem Pengairan Secara Tirisan. Kaedah ini merupakan penyelesaian yang murah disamping dapat recycle bahan-bahan terbuang.

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Botol kosong
2. pisau

Langkah-langkah
1. Pertama sekali, siram tanaman anda supaya tanah di dalam pasu menjadi tepu dengan air supaya botol siraman tidak cepat kosong.

2. Ambil penutup botol dan tebuk penutup dengan menggunakan pisau atau paku tekan. Buat lubang yang kecil supaya air tidak cepat habis meresap ke dalam air. Kemudian isi air ke dalam plastik botol tersebut dan tutupkan dengan penutup tersebut.

3. Korek tanah dalam pasu dan tanam botol plastik tersebut secara terbalik.



Update terkini setelah 5 hari. Klik di link ini.



Sunday, June 26, 2016

Pray, Forgive, Love



Worry Less 
Pray More

Fight Less
Forgive More

Judge Less
Love More

Bersantai di Pantai Bagan Lalang




Cuti hujung minggu adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh warga kota yang ingin beriadah bersama-sama teman-teman dan keluarga tercinta. Bagi pengunjung yang menggemari keindahan semulajadi pasti mengimpikan suasana yang indah dengan diselang seli deruan ombak. Tidak hairanlah ramai pengunjung yang berkunjung ke Pantai Bagan Lalang untuk sebgai satu destinasi untuk beristirahat . Pantai Bagan Lalang menjadi pilihan kerana lokasinya yang hampir iaitu kira-kira 100 km dari Shah Alam. 

Sepanjang perjalanan, kami melihat panorama desa yang membuatkan perjalanan kira-kira dua jam tidak terasa. Kami turut melepasi Litar Antarabangsa Sepang yang direka oleh Hermann Tilke dan dirasmikan oleh Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Doktor Mahatir Mohamad pada 7 Mac 1999. 


Friday, June 24, 2016

Bersarapan di Bukit Fraser




Bukit Fraser lebih dikenali dengan alam semulajadinya yang masih terpelihara dari pembangunan pesat. Udaranya yang nyaman dan sejuk seolah-olah seperti berada di luar negara. Suhu di sini boleh mencecah kira-kira 19 hingga 22 darjah celsius. Tidak hairanlah Bukit Fraser diberi nama jolokan 'The Little England of Malaysia'. keunikkan banggunan-banggunan di sini bercirikan senibina gaya Inggeris. Bukit Fraser sering menjadi tumpuan pelancong-pelancong yang cintakan alam semulajadi dan juga geng 'bikers'. Ada juga hotel-hotel disediakan di sini bagi pelancong yang ingin bermalam di Bukit Fraser.





Perjalanan kami bermula dari Bandar Kuala Kubu Bharu ke Gap yang mengambil masa kira-kira satu jam. Perjalanan agak mencabar dan laluannya agak sempit. Sesekali terpaksa membunyikan hon bagi memastikan tiada kenderaan dari arah hadapan kerana jalannya berliku-liku. Sentiasa berhati-hati dan tidak memandu dengan laju. 




Thursday, June 23, 2016

Kebaikan Halia



Halia atau nama saintifiknya Zingiber officinale selalu digunakan dalam masakan mahupun dijadikan ubat. Halia dikenali juga sebagai Jahe (Indonesia) dan Ginger (Bahasa Inggeris). Herba ini berbentuk umbisi yang terdiri daripada rizom seperti jari-jari yang menggembung pada ruas-ruas tengah. Rasanya agak pedas kerana bahan kimia yang terdapat di dalamnya yang dipanggil zingeron. Halia mempunyai pelbagai khasiat yang dapat membantu melawan penyakit secara alami. Antaranya:

1. Halia mengekalkan peredaran darah normal
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang dapat membantu memperbaiki aliran darah, mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.


Tuesday, June 21, 2016

Cara-cara menanam Halia




Halia sesuai ditanam di medium yang mempunyai saliran baik serta gembur dan peroi agar pertumbuhan rizom halia tidak terhalang. Halia hidup subur pada PH 5.5 hingga 6.5. Halia hendaklah ditanam dengan menggunakan rizom tua yang berumur lebih sembilan bulan. Rizom-rizom dismpan ditempat teduh dan berangin selama dua hingga tiga minggu untuk tunas-tunas bercambah. Kemudian, rizom dipotong kira-kira 5cm dan sekurang-kurangnya mempunyai dua mata tunas.

Hasil boleh dipungut sebagai halia muda semasa berumur 4-5 bulan dan halia tua semasa berumur 8-9 bulan (ketika batang daun mula menjadi kuning)

Pokok halia (percubaan ke 2)

Setelah sekian lama pokok tidak terjaga kerana saya mengalami keguguran beberapa bulan yang lepas dan terpaksa pulihkan diri, kini saya bangkit dan meneruskan hobi saya. Banyak pokok-pokok yang mati kekeringan dan terkena penyakit. Dalam kesedihan dan kehilangan, pokok halia ini tumbuh seperti memberi semangat baru.



Pokok halia sebelum ini juga mati kerana rhizomnya membusuk dan tidak dapat diselamatkan lagi. Percubaan saya menyemai rhizom halia yg baru membuahkan hasil.

Monday, June 13, 2016

I'm back

Alhamdulillah saya kembali sihat setelah berbulan2 tidak dapat menguruskan taman untuk diupdate ke blog. Pilu hati bila melihat pokok2 mati kekeringan. Walaupun belum pulih sepenuhnya, namun bersemangat untuk memulihara taman saya. Semoga dipermudahkan urusan kami.

Thursday, April 14, 2016

Sengkuang Dapat Meredakan Demam



Sengkuang atau nama saintifiknya Pachyrhizus Erosus (L) Urban adalah dari keluarga Leguminosae. Sengkuang berasal dari Mexico dan Amerika Tengah hingga ke Costa Rica. Ia dibawa ke Asia ikeg orang Sepanyol dari Acapulco ke Manila dan Ambon. Kini ia di tanam atau tumbuh liar di kawasan tropika dunia.  Sengkuang juga dikenali sebagai bangkuang (Indonesia), Mexican Turnip (English), Jicama, Mexican Yam Bean (Mexico) Singkamas (Filipina), Bang Kuang (China), Man Kaeo (Thailand) and Kuzu-imo (Jepun)

Morfologi 

Pokok ini memanjat atau menjalar antara 2 hingga 6 meter panjang. Satu biji sengkuang yang ditanam akan menghasilkan sebiji ubi sengkuang yang berbentuk bujur bulat. Ubi yang ditanam boleh mencapai saiz 30cm x 25cm dan kulitnya kekuningan. Daunya pula jenis majmuk dengan 3 helai berukuran 2.5cm hingga 10cm panjang dan lebar antara 2.5cm hingga 18cm. Bunganya pula dalam jambak jenis bunga kekacang, kelopak berwarna biru dan putih. Buah sengkuang jenis kacang legum, memanjang dan leper.

Daunnya jenis majmuk dan besar

Penanaman

Sengkuang ditanam dengan biji dan bercambah dalam masa 5 hingga 12 hari bergantung kepada jenis kultivar. Ia mula berbunga pada usia 2 atau 3 bulan selepas percambahan. Ada petani yang memetik bunga supaya ubi menjadi lebih besar. Tanaman mula menghasilkan ubi 7 mingu selepas pencambahan. Ubi boleh dituai dalam masa antara 4 hingga 7 bulan selepas pencambahan. Untuk mendapatkan hasil biji yang masak, ia memerlukan 8 hingga 10 bulan. Pokok sengkuang yang menghasilkan buji tidak menghasilkan ubi sengkuang yang berkualiti tinggi.

Kandungan 

Ubi dari tanaman yang berusi 5 hingga 8 bulan mengandungi 80-90 peratus air, 10-17 peratus kabohidrat, 1.0-2.5 peratus protein, 0.2 peratus lemak, 0.5-1.0 peratus serabut, vitamin C, kalsium dan besi.

Khasiat

  • Mengatasi demam panas
  • Meredakan demam
  • Mampu mengubati selsema dan batuk
  • Melawaskan air kecil
  • Penawar demam kuning
  • Mengatasi masalah gout
  • Menghaluskan dan memutihkan kulit
  • Sesuai menjadi makanan diet

Monday, April 11, 2016

Lata Berembun, Negeri Sembilan

Air Terjun Lata Berembun, Negeri Sembilan

Setelah lama berehat dari hiking, Geng AzZa kembali beraksi bersama-sama Geng Macai Rimba Outdoor Team (MROT) ke Lata Berembun pada 10 April 2016 lalu. Lata Berembun terletak di Kampung Baru Pantai, Jelebu, Negeri Sembilan. Lokasi Lata Berembun terletak kira-kira 5 kilometer dari Kampung Baru Pantai. Bagi pengunjung yang ingin menikmati keindahan suasana di kawasan hutan simpan Berembun, terdapat juga chalet berdekatan seperti Plassid Villa, awanmulan, The Dusun, The Shorea dan Cabinz Ecottage. Pihak chalet turut menyediakan guide dari kalangan orang asli untuk membawa pengunjung ke Lata Berembun dengan sedikit bayaran.


Pusing kanan di 'Y' junction sebelum tiba Balai Polis Kampung Baru Pantai. Teruskan perjalanan sehingga akhir jalan. Di situ terdapat Loji Air Rawatan Pantai. 

Pengunjung boleh pakir di bahu jalan. Trekking bermula dari Loji Rawatan Air Pantai
Trail

Perjalanan dari loji ke Lata Berembun mengambil masa kira-kira satu jam mengikut kelajuan masing-masing. Hiking ini sesuai untuk kanak-kanak berumur 8 tahun ke atas. Namun ini tidak mematahkan semangat Alisya yang baru berumur 4 tahun setengah. Sejak berumur 2 tahun lagi dia telah mengikut kami melakukan aktiviti hiking. Awas!! ada pacat di musim hujan. Pakai pakaian yang sesuai dan juga stoking untuk melindungi diri dari di gigit pacat. Kami turut bertembung dengan guide yang membawa pelancong-pelancong yang menginap di chalet-chalet berdekatan.


Hikers perlu mengikut denai yang berada di sebelah kanan selepas kira-kira 2 minit berjalan dari loji air.
Trailnya agak mendatar namun sesekali terpaksa melintasi sungai, mendaki cerun-cerun bukit dan melangkah batang-batang pokok. Kadang-kala kami terpaksa melalui bawah pokok besar yang tumbang. Sepanjang perjalanan kami mendengar deruan air sungai dan kicauan burung serta gembiranya si riang-riang.


Melintasi sungai  pertama

Wednesday, April 6, 2016

Cara 'Repotting'

Menurut Musa Yaacob, penulis blog Tin oh Tin, pokok Tin sebaik-baiknya ditanam di dalam bekas (containerised planting) kerana pokok ini sensitif dengan pemberian air yang berlebihan dan boleh mati jika tidak dikawal dengan baik. Keaadan iklim Malaysia yang menerima purata hujan yang lebih tinggi berbanding keperluan tanaman boleh memberi kesan buruk kepada Pokok Tin. Oleh itu, penanaman di dalam bekas adalah lebih sesuai kerana kandungan air yang diperlukan dapat dikawal. Selain itu, kita juga harus memastikan kawasan tanaman mendapat saliran yang baik dan air tidak bertakung.

Bagi Geng Kebun Rumah Tinggi, kami menanam pokok Tin kami di dalam pasu plastik kerana ianya ringan dan mudah untuk dialih. Kami juga membuat research cara-cara terbaik untuk memindahkan pokok kami ke dalam pasu yang lebih besar. 

Pokok Tin di dalam bekas minuman

Menurut Musa Yaacob, bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan media tanaman yang sesuai adalah Vermiculite, Perlite, Peatmoss, sekam bakar (hancur), cocopeat, tanah lapisan atas (top soil), tanah merah dan media campuran (6 dalam 1).

Sumber: http://www.tinohtin.com/2015/09/bahan-asas-untuk-menghasilkan-media-tut.html


Tuesday, April 5, 2016

Terima Keratan Batang dari Nur Aida

Hari ini -- (5 April 2016), geng Kebun Rumah Tinggi menerima keratan batang beberapa pokok dari Nur Aida (group Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri). Keratan batang yang kami dapat kenal pasti adalah keratan batang mulberry, keratan batang cherry barbados dan keratan batang anggur. Ada beberapa keratan saya tidak pasti. Kemungkinan keratan batang mahkota dewa. Ada juga benih yang saya tidak dapat pastikan. Terima kasih banyak-banyak kerana memberi peluang geng Kebun Rumah Tinggi mencuba tanaman yang mempunyai banyak manfaat. Kami berharap usaha kami ini berjaya.

Kami rasa ini keratan batang anggur

Keratan batang yang berwarna hijau ini
 tidak dapat dipastikan


Keratan batang Mulberry

Sunday, April 3, 2016

Piknik di Padang Shah Alam

Pada 2 April 2016 lalu, kami sekeluarga berpiknik dan bersarapan bersama-sama nenek dan Aida sekeluarga di Padang A, Dataran Shah Alam yang terletak di Persiaran Bandaraya.  Cuaca pagi yang nyaman dan sekumpulan burung berkicauan menambahkan lagi kecerian pagi tersebut. Pelbagai juadah di bawa antaranya nasi lemak, kuih muih, homemade rojak dan nasi berlauk. Anak-anak bergembira dapat bermain bersama-sama saudara mereka. Secara tidak langsung, aktiviti sebegini dapat menyihatkan badan dan merapatkan silaraturahim sesama keluarga. Kesibukan bekerja tidak sepatutnya menjadi penghalang untuk kita beriadah bersama insan yang tersayang. Tandas awam disediakan di kawasan berdekatan.

Aksi anak-anak yang tidak dapat diganti

Ceria dan gembira



Berpiknik dapat merapatkan ukhuwah kekeluargaan

Terjumpa ulat beluncas


Tempat-tempat menarik sekitar Padang, Dataran Shah Alam
1. Tasik Shah Alam
2. Perpustakaan Negeri Selangor
3. Muzium Negeri Shah Alam
4. Dataran Shah Alam


Cili


Cili atau nama saintifiknya Capsicum annum adalah sejenis sayuran berbuah yang popular di kalangan penduduk Malaysia. Pokok ini dipercayai berasal dari Mexico dan Amerika Selatan. Cili juga dipanggil cili merah, cili hijau, lada dan cabai (Malaysia), paprika, pimiento (Hungry dan Sepanyol) dan Chilli (Amerika Syarikat). Pokok cili tumbuh menegak, berakar tunjang dan batang bercabang berwarna hijau. Daunnya pula berbenyuk ovat lebar (saiz daun bergantung kepada kultivar).

 

Bunga cili berkelopak lima dangan berwarna putih tumbuh keluar dari ketiak dan daun berbentuk loket. Buahnya pula berbentuk tirus memanjang. Biji cili pula kecil dan berwarna kuning.

Bunga cili merah berbentuk seperti bintang

Buah cili yang matang berwarna merah gelap


Kandungan Cili

Cili kaya dengan vitamin A, B, dan C Kompleks serta komposisi vitamin lain seperti protein, kabohidrat dan karotin. Kepelbagaian cili memberi tahap kepedasan berbeza kepada si pemakan. Ini dinamakan capsaicin, lagi tinggi tahap capsaicin, cili semakin pedas. Dipercayai capsaicin yang terkandung dalam cili berfungsi sebagi agen pelicdung melawan penyakit ulser peptic serta agen penghalang kepada kimia-kimia carcinogens yang menyebabkan penyakit barah.

Kebiasaannya cili bersaiz kecil lebih pedas rasanya. Kepedasam cili bergantung kepada kandungan capsaicin / capsaicivoids di dalamnya. Terdapat lima komponen capsaicin didalam cili iaitu nordihidro capsaicin, capsaicin, dihidro capsaicin, homo capsaicin dan homo dihidro capsaicin. Komponen ini yang membantu melancarkan sistem peredaran darah dibahagian tangan, kaki dan jantung manusia. Disamping itu buah cili yang pedas dapat meningkatkan suhu badan sehingga merangsang metabolisme  untuk melancarkan peredaran darah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...