Pokok Asam Jawa atau nama saintifiknya Tamarindus indica dari keluarga Fabaceae. Pokok Asam Jawa merupakan pokok dari genus Tamarindus iaitu hanya mempunyai satu spesis sahaja. Pokok Asam jawa menghasilkan buah yang boleh dimakan seperti pod yang digunakan secara meluas dalam masakan. Selain itu, buah Asam jawa digunakan dalam perubatan tradisional.
Asal
Pokok Asam jawa dipercayai berasal dari Afrika dan tumbuh secara meliar di Sudan, Cameroon, Nigeria dan Tanzania. Manakala India telah menanam pokok Aam Jawa secara meluas sejak dahulu lagi sehingga dianggap sebagai tanaman asal di sana. Di Arab pula, pokok Asam jawa didapati tumbuh meliar di Negara Oman terutama di sekitar kawasan Dhofar. Pokok asam jawa tersebar meluas ke Asia oleh pedagang-pedangang Arab. Nama lain bagi Asam jawa adalah Asam, Asam kemat, Asam Kuning (Bahasa Melayu), Indian Dare, Sweet tamarind (Bahasa Inggeris), Anbii, Ambli, Chinh, Imalii, Tamarulhindi (India), Da Ma Lin, Loa Wang Zi (China), Bakham Somkham (Thailand), Me Chua (Vietnam), Sempodok (Filipina), Tamarindo (Jepun) dan Khaam, Kok Mak Kham (Laos).
Ciri-ciri
Daunnya kelihatan seperti pokok semalu |
Daun pokok Asam jawa adalah jenis majmuk, tumbuh bertentangan pada tangkai daun secara genap dengan berwarna hijau muda kepada hijau pekat. Susunan tangkai daun keluar pada hujung dahan secara bergantian di mana lazimnya mempunyai sebanyak 8 hingga 18 pasang anak daun. Ukuran panjang anak daun sekitar 1.0 hingga 3.5 cm. Lazimnya helaian daun pokok Asam jawa mempunyai bentuk memanjang (oblongus) dan hujung daun yang tumpul (obtuse).
Daun pokok Asam jawa seolah-olah sedang 'tidur' bila malam menjelma. |
Bunga Asam jawa terdiri daripada beberapa bahagian iaitu ibu tangkai bunga (pendiculus), tangkai bunga (pedicellus) dan dasar bunga (receptacullum). Bunganya mempunyai 5 kelopak dan berwarna merah dan kuning. Putik bunga pula berwarna merah jambu.
Bunganya cantik dan menawan |
Buahnya berbentuk seperti lonjong berwarna hijau ketika muda dan bertukar kepada coklat gelap apabila masak. Selalunya buah asam jawa tidak merekah ketika kering tetapi kulitnya akan menjadi rapuh. Buahnya mempunyai ukuran panjang antara 5 hingga 15 cm dengan ketebalan 2.5 cm. Buahnya masam masam manis. Terdapat antara 1 hingga 10 biji dalam satu kelongsong buah . Ketika muda, isi buahnya berwarna putih kehijauan dan bertukar menjadi coklat apabila tua. Bijinya berwarna coklat kemerah-merahan dan berbentuk bulat dan tidak sekata.
No comments:
Post a Comment