ADS
Saturday, December 8, 2018
Monday, October 29, 2018
Homemade Mushroom Soup
Masa: 1 jam 35minit Hidangan: 8 orang
Bahan-Bahan
900g White Button Mushroom
1 cawan Heavy whipping cream (cooking cream)
1/2 bawang Holand (hiris-hiris)
Secubit garam secukup rasa
2 sudu besar majerin
1 1/2 sudu besar tepung gandum
1 ulas bawang putih
4 cawan air stok ayam
1 cawan air (jika perlu)
secubit lada hitam
Sunday, October 28, 2018
Chicken Sandwich with Homemade Honey Mustard Sauce
Bahan-bahan Sandwich
Dada Ayam (lebihan ayam masakan Ayam gril) dihiris
Capsicum (dihiris)
Salad
Cheese
Cherry Tomato (dihiris)
Roti
Cara-cara
1. Susun ayam dan cheese di atas roti dan di panaskan sehingga cheese cair.
2. Susun sayur-sayuran (mengikut selera anda) dan akhir sekali letak sos Honey Mustard. Enjoy!!
Bahan-bahan Honey Mustard
3 sudu besar yellow Mustard
3 sudu besar mayonaise
3 sudu besar sour cream (saya subtitue dengan buttermilk)
3 sudu besar honey
sedikit serbuk paprika
Cara-cara
1. Campur kesemua bahan dan gaul sehingga sebati. Sejukkan dan sedia dimakan.
Friday, October 19, 2018
Monday, October 15, 2018
Friday, October 12, 2018
Homemade Coconut Milk Bread
Teksturnya lembut dan agak berat (dense). Sedap dicicah kopi mahupun teh. Insya allah setelah mendapat kombinasi yang sesuai, saya akan menulis resepinya di sini. Saya meletakkan sedikit oregano bagi membangkitkan lagi aroma roti ini.
Monday, October 8, 2018
UPDATE: Buah Mulberry
Pokok Mulberi akhirnya berbuah lebih banyak berbanding buah yang pertama. Jika dahulu sebiji mulberi kami berkongsi 5 orang, kali ini syukur seorang dapat satu biji. Tipsnya, pokok ini mesti rajin dicantas agar dapat menghasilkan pucuk dan buah baru. Sebaik-baiknya cantas linkungan 3 ke 4 bulan sekali.
Buah Mulberi yang sudah masak bewarna keungguan |
Daunnya berbentuk seperti hati, agak kasar dan kesat |
Thursday, October 4, 2018
UPDATE: Pokok Limau Kasturi
Artikel mengenai tanaman pokok limau boleh klik disini
TAJUK SEMUA BENDA .
Chicken Shephered Pie
Bahan-bahan untuk Filling
(A)
50g Unsalted butter
50g tepung gandum
350ml stok ayam
350ml susu skim (saya guna susu segar)
50g Cheddar cheese
1/2 lemon
400g isi ayam yang telah direbus (dicarik-carik)
200g bayam (direbus)
4 biji telur ayam
(B)
7 biji kentang
Saturday, September 8, 2018
UPDATE: Perkembangan Pokok Kurma Setelah 2 Tahun
Pokok kurma ini baru kami pindahkan ke tanah setelah mengeluarkan daun berpelepah dan berduri. Ini kerana kebanyakkan anak pokok yang ditanam 'dipunggah' oleh babi hutan. Kami berharap pokok kurma yang ditanam 2 tahun lepas ini tumbuh dengan sihat.
Baca artikel mengenai projek penanaman pokok kurma di sini.
Monday, August 27, 2018
Peak Garden, Rimba Komuniti Shah Alam
Permandangan dari puncak Peak Garden
|
Hiking kali ini, kami ke Peak Garden, Rimba Komuniti Shah Alam (Shah Alam Community Forest). Kawasan ini terletak kira-kira 25 minit pemanduan dari Bandar Shah Alam.
Simpang ke Rimba Komuniti Shah Alam. Lokasi |
Entrance point terletak di kawasan pembinaan. |
Peta lokasi Rimba Komuniti Shah Alam |
Saturday, August 25, 2018
Dendeng Daging
Setiap kali Hari Raya, kami akan masak Dendeng Daging resepi turun temurun dari mak kami (Mak June).
Bahan-bahan:
Dari kiri: Bawang besar, bawang putih, halia, daging rebus, stok dading, asam jawa, kayu manis, cengkih, buah pelaga, gula merah, belacan dan cili giling. |
*3 sudu cili giling
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 ruas ibu jari belacan
*1 ruas halia
Sedikit stok daging
Sedikit asam jawa
Sedikit gula merah
Kicap manis dan kicap masin
Kayu manis, cengkih dan bunga lawang (dikisar)
*dikisar halus
Cara-cara
Daging lembu direbus dahulu sehingga empuk. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian letakkan kicap manis dan masin serta diperap sekejap. |
Daging yang diperap tadi di goreng seketika. Daging akan keras jika digoreng lama. |
Angkat dan ketepikan daging yang telah digoreng tadi. |
Tumiskan bahan kisar, air asam jawa dan gula merah sehingga pecah minyak. |
Kemudian, masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau sehingga kuahnya kering. Masukkan rempah yang telah dikisar sedikit-sedikit. |
Rempah yang telah dikisar halus |
Tuesday, August 14, 2018
Cornflakes Telur Masin (Salted Egg Cornflakes)
Bahan-bahan yang diperlukan mengikut citarasa masing-masing. Saya agak-agak sahaja kuantitinya.
|
Monday, August 6, 2018
Kubis Cina
Kubis cina atau nama saintifiknya Brassica Rapa adalah sejenis sayuran berdaun hijau. Sayur ini juga dikenali sebagai Bok Choy (BahasaCina), da baici, Petsay (Bahasa tagalog), Kubis putih, Kobis Cina (Bahasa Malaysia), Nappa cabbage (Bahasa Inggeris) dan Hakusai (Bahasa Jepun) Sayur ini boleh dimasak atau dimakan sebagai ulam. Di Korea, kobis cina adalah bahan utama untuk membuat Kimci atau jeruk masin.
Kubis cina adalah tumbuhan dwimusim, membentuk satu kepala padat, selinder dan besar. Ia berakar serabut dan daun jejala. Kubis cina mempunyai beberapa kebaikan dan manfaat jika di makan. Antaranya:
1. Makanan anti kanser
Kubis cina mempunyai kandungan antioksidan dan fitonutrisi seperti lutein, isothiocyanates dan sulforaphane yang dapat membantu merangsang enzim-enzim untuk proses detoksifikasi dalam hati dan melindungi tubuh badan kita dari serangan kanser.
2. Menguatkan tulang dan gigi
Kubis cina mempunyai vitamin K dan kalsium bagi menguatkan tulang dan gigi. Selain itu, vitamin K memudahkan pembekuan darah dan menghalang berlakunya pendarahan.
3. Sumber Asid folat
Sayur kubis cina dapat memenuhi keperluan pemakanan ibu mengandung kerana kandungan asid foliknya yang tinggi. Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan daripada kecacatan dalam sistem sarafnya seperti spina bifida.
Cekodok Hujan Panas
UPDATE: Hutan Simpan Kota Damanasara
Kawasan rekreasi ini telah dinaiktaraf dan ditambahbaikan dari semasa ke semasa. Antaranya:
Untuk artikel lanjut mengenai Hutan Simpan Kota Damansara, sila layari ke page ini.
Pendaki hendaklah mendaftar masuk dahulu di pondok pendaftaran sebelum Hiking dan mendaftar keluar sebaik sahaja selesai. Buat masa ini tiada bayaran dikenakan |
Disediakan juga kawasan rehat yang dihiasi dengan lukisan mural. |
Ramadhan Taekwondo Breaking Board & Iftar
Pada 10 Jun 2018 yang lalu, Zaim Ariffin, Alima Zayana dan Alisya Zafeerah telah menyertai program Ramadhan Taekwondo Breaking Board & Iftar anjuran bersama Kroyo Taekwondo Club (Klang), Universiti Teknologi MARA dan McDonalds Setia Taipan.
Seramai 100 orang peserta berkumpul seawal jam 6.30 petang di hadapan Kroyo Taekwondo Club Centre, Setia Taipan, Setia Alam.
Seramai 100 orang peserta berkumpul seawal jam 6.30 petang di hadapan Kroyo Taekwondo Club Centre, Setia Taipan, Setia Alam.
Peserta diberi taklimat sebelum program dijalankan |
100 orang peserta memecahkan papan secara serentak |
Kegembiraan terserlah di wajah peserta setelah berjaya memecahkan papan mereka |
Sijil penghargaan diberikan sebaik sahaja peserta program berjaya memecahkan papan |
Subscribe to:
Posts (Atom)