Setiap kali Hari Raya, kami akan masak Dendeng Daging resepi turun temurun dari mak kami (Mak June).
Bahan-bahan:
Dari kiri: Bawang besar, bawang putih, halia, daging rebus, stok dading, asam jawa, kayu manis, cengkih, buah pelaga, gula merah, belacan dan cili giling. |
*3 sudu cili giling
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 ruas ibu jari belacan
*1 ruas halia
Sedikit stok daging
Sedikit asam jawa
Sedikit gula merah
Kicap manis dan kicap masin
Kayu manis, cengkih dan bunga lawang (dikisar)
*dikisar halus
Cara-cara
Daging lembu direbus dahulu sehingga empuk. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian letakkan kicap manis dan masin serta diperap sekejap. |
Daging yang diperap tadi di goreng seketika. Daging akan keras jika digoreng lama. |
Angkat dan ketepikan daging yang telah digoreng tadi. |
Tumiskan bahan kisar, air asam jawa dan gula merah sehingga pecah minyak. |
Kemudian, masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau sehingga kuahnya kering. Masukkan rempah yang telah dikisar sedikit-sedikit. |
Rempah yang telah dikisar halus |
No comments:
Post a Comment