ADS

Saturday, August 25, 2018

Dendeng Daging



Setiap kali Hari Raya, kami akan masak Dendeng Daging resepi turun temurun dari mak kami (Mak June).

Bahan-bahan:


Dari kiri: Bawang besar, bawang putih, halia, daging rebus, stok dading, asam jawa, kayu manis, cengkih, buah pelaga, gula merah, belacan dan cili giling.
500 gram daging (direbus dan dipotong nipis)
*3 sudu cili giling
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 ruas ibu jari belacan
*1 ruas halia
Sedikit stok daging
Sedikit asam jawa
Sedikit gula merah
Kicap manis dan kicap masin
Kayu manis, cengkih dan bunga lawang (dikisar)

*dikisar halus

Cara-cara


Daging lembu direbus dahulu sehingga empuk. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian letakkan kicap manis dan masin serta diperap sekejap.
Daging yang diperap tadi di goreng seketika. Daging akan
keras jika digoreng lama.
Angkat dan ketepikan daging yang telah digoreng tadi.
Tumiskan bahan kisar, air asam jawa dan gula merah sehingga
pecah minyak.


Kemudian, masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau sehingga kuahnya kering. Masukkan rempah yang telah dikisar sedikit-sedikit.
Rempah yang telah dikisar halus

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...