Buah kurma boleh dimakan sama ada yang masak atau mentah. Kebanyakan pokok kurma ditanam di negara-negara Asia Barat dan kini telah berkembang hingga ke Afrika Utara, California, Arizona, India, thailand dan Malaysia. Selain rasanya yang manis, buah kurma tahan lama serta tidak perlu dimasak. Buah ini mempunyai banyak khasiat dan baik untuk manusia sejagat.
Buah kurma mempunyai kandungan protein kira-kira 2.0 peratus, serat, 2 hingga 4 peratus dan kandungan gulanya boleh mencapai sehingga 57 peratus glukosa. Apabila kurma dimakan, glukosa yang diserap dalam tubuh ditukar serta merta menjadi tenaga. Kulit kurma pula mengandungi serat yang amat baik untuk mencegag barah usus besar kerana ia merupakan pelawas. Buah kurma juga kaya dengantiamin, riboflavin, zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan niasin. Telah terbukti dalam perubatan sains mahupun homopati, amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, di mana ketidakserasian gluten menghalang penyerapan zar-zat makanan secara sempurna.