ADS

Sunday, November 6, 2016

Jeruk Mangga (Pickled Mango)

Hari ini kami mencuba membuat Jeruk Mangga. Cara-cara membuat jeruk mangga adalah mudah dan boleh dibuat sendiri di rumah. Bahan-bahan yang diperlukan ialah mangga muda, cuka epal, garam, gula dan cili padi. Saya tidak menggunakan asam boi dan menggantikannya dengan cuka epal. Selamat mencuba!!



Kupas mangga dan potong secara memanjang.
Sebaik-baiknya gunakan mangga muda

Masak di atas api cuka epal, gula dan garam bersesuaian
mengikut sukatan mangga 



Sos yang telah dimasak tadi dituang ke dalam
mangkuk yang berisi mangga. Masukkan cili api jika ingin pedas.
Cili api ini kami petik dari edible garden kami
Biarkan mangga tersebut sejuk dan sesekali kacau
 bagi bahan-bahan yang dicampurkan 'mesra' sesama mereka
Simpan jeruk mangga tadi di dalam bekas yang bertutup dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 hari sebelum dimakan.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...