Bahan-bahan
200 gram cream cheese
2 sudu besar natural yogurt
2 biji telur
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu honey (tambah lagi kalau nak manis) (1 tahun ke atas)
(boleh ganti dengan kurma paste)
1. Kisar semua bahan di dalam blender sehingga sebati dan rehatkan adunan tadi selama 20 minit.
2. Griskan loyang dengan butter dan letakkan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang.
3. Panaskan oven 180 degree celcius selama 10 minit.
3. Bakar kira-kira 20 minit dengan suhu 180 darjah celcius. Jika atasnya belum "terbakar", naikkan sikit suhu dan masa membakar.
4. Jangan risau kerana kek ini akan mendap sedikit setelah ianya sejuk. Biarkan kek ini seketika di dalam oven dapat mengurangkan sikit kadar mendapan tersebut.
5. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dihidangkan sekurang-kurang 2 jam.
Sumber resepi: Happy baby food Malaysia (Nabiela Zulkarnain)
No comments:
Post a Comment