ADS

Wednesday, January 31, 2018

Kimchi stew (Kimchi jjigae)


Hari ini saya mencuba memasak Kimchi Stew dengan berpandukan blog Maangchi. Saya menukarkan sedikit bahan mengikut citarasa saya. 

Bahan-bahan yang diperlukan
500 gram Kimchi (dipotong kecil-kecil. Lebih sedap jika menggunakan kimci yang berusia dalam 3minggu)
1/4 cawan air kimchi (ambil dari bekas kimchi)
500 gram daging (saya rebus dahulu)
2 tangkai daun bawang (Scallion)
1 labu bawang besar (hiris)
sedikit gula
sedikit garam
2 sudu kecil chili flakes (saya guna serbuk cili paprika)
1 sudu besar serbuk cili faezah (bancuh menjadi pes. Tambah sukatan jika mahu pedas)
1 sudu kecil minyak bijan
2 cawan stok ikan bilis (atau ayam atau daging)

Bahan-bahan membuat stok ikan bilis
Segengam ikan bilis 
1/3 cawan lobak putih (Daikon radish)
4x5 kelp 
2 akar daun bawang
4 cawan air 

Cara-cara membuat stok ikan bilis

Renehkan ikan bilis, kelp, Lobak putih dan akar scallion
dengan api sederhana selama 20 minit.
Apabila mendidih, perlahankan api dan reneh 5 minit lagi
Bahan-bahan membuat Kimchi Stew

Bahan-bahan untuk membuat Kimchi Stew

Cara-cara membuat kimchi Stew



1. Masukkan air kimchi, kimchi yang dihiris dan daging yang telah direbus di dalam periuk.
2. Masukkan juga daun bawang dan bawang besar.



3. Kemudian, masukkan air stok ikan bilis, gula, garam, cili flakes dan pes cili. letak sedikit minyak bijan.
4. Tutup periuk dan masak selama 10 minit dengan api sederhana kuat.




5. Buka penutup periuk dan kacau kuah tersebut agar sebati. Masukkan cendawan enoki dan tauhu lembut serta ditutup agar masak. Masak dengan api sederhana selama 10 hingga 15 minit.
6. Angkat dan boleh dihidang. Sedap dimakan bersama-sama nasi panas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...