ADS

Tuesday, September 24, 2019

Pecel Ayam

Hari ni mama masak pecel ayam yang dipercayai adalah masakan orang jawa.  Selain menggunakan ayam, boleh juga menggunakan ikan seperti ikan keli atau pari.Mak pernah cerita, dulu masa mak kecil, nenek selalu masak lauk pecel dengan menggunakan lebihan lauk semalam. 

Bahan-bahan
A. Bahan perapan untuk ayam bakar / grill
- Sos lada hitam
- Sos tiram 
- Sos cili
- sedikit pes asam jawa
- lada hitam

* Semua bahan di atas dicampur utk perap ayam selama 2 jam. Bakar ayam di dalam oven dengan suhu 180 celsius 20 minit. Terbalikkan ayam dan bakar untuk 20 minit lagi.

Ayam yang telah dibakar / gril

Bahan-bahan untuk kuah pecel
- *Bawang kecil (mama suka menggunakan bawang besar) 
- *Bawang putih
- *Belacan 
-  Santan
- *Cili Api
- *Cekur

Bawang besar, bawang putih dan belacan dibakar dahulu.

 Bahan-bahan bertanda dikisar. Tambahkan cili padi jika ingin lagi pedas.




Bahan yang dikisar tadi ditumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan pekat dan sedikit air. Kuah pecel hendaklah pekat. 


Setelah kuah mula mendidih, masukkan ayam. Gaul sebentar dan tutup api. Boleh ditambah hirisan daun cekur untuk memberi bau yang agak wangi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...