Hari ni mama masak pecel ayam yang dipercayai adalah masakan orang jawa. Selain menggunakan ayam, boleh juga menggunakan ikan seperti ikan keli atau pari.Mak pernah cerita, dulu masa mak kecil, nenek selalu masak lauk pecel dengan menggunakan lebihan lauk semalam.
Bahan-bahan A. Bahan perapan untuk ayam bakar / grill - Sos lada hitam - Sos tiram - Sos cili - sedikit pes asam jawa - lada hitam
* Semua bahan di atas dicampur utk perap ayam selama 2 jam. Bakar ayam di dalam oven dengan suhu 180 celsius 20 minit. Terbalikkan ayam dan bakar untuk 20 minit lagi.
Ayam yang telah dibakar / gril
Bahan-bahan untuk kuah pecel - *Bawang kecil (mama suka menggunakan bawang besar) - *Bawang putih - *Belacan - Santan - *Cili Api - *Cekur
Bawang besar, bawang putih dan belacan dibakar dahulu.